25.000 εupw στο χέρι για να ανακαινίσεις το σπίτι σου: Μάθε αν δικαιούσαι τη νέα επιδότηση, πως θα πάρεις τα λeφτά

November 28, 2023

25.000 εupw στο χέρι για να ανακαινίσεις το σπίτι σου: Μάθε αν δικαιούσαι τη νέα επιδότηση, πως θα πάρεις τα λeφτά

Διαφ.

Το πρόγραμμα «Ανακαινίζω-Ενοικιάζω», που έχει στη φαρέτρα της η κυβέρνηση, θα δίνει επιδότηση μέχρι και 10.000 ευρώ για ανακαίνιση σπιτιού.

Η νέα επιδότηση αφορά γύρω στις 750.00 κατοικίες, οι οποίες σήμερα είναι δηλωμένες από τους ιδιοκτήτες τους ως κενές. Αποτελεί το 15% του συνολικού αποθέματος κατοικιών της χώρας, το οποίο θα μπορούσε δυνητικά να προσφέρει στέγη εάν ήταν εκμεταλλεύσιμο.

Το πρόγραμμα θα «τρέξει» η Δ.ΥΠ.Α., σε συνεργασία με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Α.Ε. και η δαπάνη του, έως 50.000.000 ευρώ, βαρύνει το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε.).

Η βασική προϋπόθεση για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα «Ανακαινίζω-Ενοικιάζω»

Το πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Ενοικιάζω», το οποίο αναμένεται να ενεργοποιηθεί μέχρι το τέλος του έτους, αποσκοπεί στην ένταξη κενών κατοικιών στην αγορά, με την επιδότηση των ιδιοκτητών για την αναβάθμισή τους.

Στο πρόγραμμα αυτό, θα μπορούν να συμμετέχουν ιδιοκτήτες κατοικιών με ετήσιο εισόδημα έως 40.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία έως 300.000 ευρώ, ενώ αποκλείονται όσοι έχουν ενταχθεί σε προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας ή ανακαίνισης για οποιοδήποτε ακίνητό τους, τα τελευταία πέντε έτη.

Το ακίνητο πρέπει να έχει εμβαδόν έως 100 τ.μ. και να βρίσκεται σε αστική περιοχή, δεν πρέπει να έχει δηλωθεί ως πρώτη κατοικία, ή ως μισθωμένη, αλλά να αναφέρεται ως κενή στο Ε2 των τριών τελευταίων ετών.

Οι εντασσόμενοι στο πρόγραμμα επιδοτούνται για δαπάνες επισκευής και ανακαίνισης έως 10.000 ευρώ, (περιλαμβάνονται υλικά και εργασίες). Η επιδότηση φθάνει στο 40% της δαπάνης με προϋπόθεση την ηλεκτρονική εξόφληση των τιμολογίων και την εκμίσθωση του ακινήτου για τουλάχιστον τρία χρόνια.

Οι προϋποθέσεις ένταξης στο πρόγραμμα

Στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετέχουν ιδιοκτήτες ή επικαρπωτές ακινήτων για ένα ακίνητό τους (για κατοικία), εφόσον:

α) διαθέτουν την κυριότητα ή την επικαρπία του ακινήτου κατά ποσοστό που υπερβαίνει το πενήντα τοις εκατό (50%),

β) το ακίνητο έχει έκταση έως 100 τ.μ. και βρίσκεται σε οικιστική περιοχή,

γ) έχουν ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο, πραγματικό ή τεκμαρτό, εισόδημα που δεν υπερβαίνει τις σαράντα χιλιάδες (40.000) ευρώ και διαθέτουν ακίνητη περιουσία, της οποίας η συνολική αξία δεν υπερβαίνει το ποσό των τριακοσίων χιλιάδων (300.000,00) ευρώ,

δ) το ακίνητο δεν έχει δηλωθεί ως πρώτη κατοικία, δεν έχει δηλωθεί ως μισθωμένο και δηλώνεται ως κενό στο έντυπο Ε2 που συνοδεύει τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος των τριών τελευταίων ετών, και

ε) οι δικαιούχοι δεν έχουν λάβει επιδότηση για πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας ή ανακαίνισης σε ακίνητο της ιδιοκτησίας τους τα τελευταία πέντε έτη και δεν έχουν ενταχθεί σε προγράμματα επιδοτούμενης ενεργειακής εξοικονόμησης για οποιοδήποτε ακίνητό τους.

Οι εντασσόμενοι στο πρόγραμμα επιδοτούνται για την πραγματοποίηση δαπανών επισκευής και ανακαίνισης επί του ακινήτου τους, ύψους μέχρι 10.000 ευρώ, που περιλαμβάνουν τα απαιτούμενα υλικά και τις εργασίες.

Η επιδότηση ανέρχεται στο 40% των πραγματοποιθεισών δαπανών και χορηγείται υπό τις εξής προϋποθέσεις, οι οποίες πρέπει να συντρέχουν σωρευτικά:

τα σχετικά τιμολόγια εξοφλούνται ηλεκτρονικά,

μετά την ανακαίνιση σπιτιού, προχωρούν σε εκμίσθωση του ακινήτου με διάρκεια τριών τουλάχιστον ετών.

Πηγή

Διαβάστε επίσης: