Τα εμβόλια δεν αρκούν: Χρειάζονται μέτρα, μάσκες και αποστάσεις, πρoειδoπoιεί ο Οργανισμός Υγείας

Τα εμβόλια δεν αρκούν: Χρειάζονται μέτρα, μάσκες και αποστάσεις, πρoειδoπoιεί ο Οργανισμός Υγείας

Διαφ.
ΠΟΥ: Τα κλειδιά για να σταματήσει η μετάδοση του κορονοϊού, σύμφωνα με αξιωματούχους του Οργανισμού, είναι ο εμβολιασμός, η μάσκα και οι αποστάσεις. Όπως υπογράμμισε ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου...

ΠΟΥ: Τα κλειδιά για να σταματήσει η μετάδοση του κορονοϊού, σύμφωνα με αξιωματούχους του Οργανισμού, είναι ο εμβολιασμός, η μάσκα και οι αποστάσεις.

Όπως υπογράμμισε ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους “η Ευρώπη βρίσκεται για άλλη μια φορά στο επίκεντρο της πανδημίας της Covid-19 εν μέσω μιας «ψευδούς αίσθησης ασφάλειας» που προσφέρουν τα εμβόλια”.

Σύμφωνα με τον ίδιο, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, την προηγούμενη εβδομάδα, πάνω από το 60% όλων των καταγεγραμμένων κρουσμάτων και θανάτων από τον κορονοϊό παγκοσμίως καταγράφηκαν στην Ευρώπη.

«Σε πολλές χώρες και κοινότητες, ανησυχούμε για την ψευδή αίσθηση ασφάλειας, ότι τα εμβόλια τελείωσαν την πανδημία και ότι οι άνθρωποι που έχουν εμβολιαστεί δεν χρειάζεται να λαμβάνουν άλλες προφυλάξεις», συμπλήρωσε.

Πως θα σταματήσει η μετάδοση του κορονοϊού σύμφωνα με αξιωματούχους του ΠΟΥ

Αξιωματούχοι του ΠΟΥ προειδοποιούσαν ότι ο κορωνοϊός θα συνεχίσει να εξαπλώνεται, αφού οι κοινωνίες επιστρέφουν στην κινητικότητα και τις επαφές που είχαν πριν την περίοδο της πανδημίας, πριν από την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων.

«Βρισκόμαστε πίσω στα προπανδημικά επίπεδα όσον αφορά τις κοινωνικές συναναστροφές (στην Ευρώπη)… ακόμη και εν μέσω της πολύ ισχυρής αύξησης των κρουσμάτων και ενώ σε ορισμένες χώρες τα υγειονομικά συστήματα δέχονται ισχυρή πίεση. Και η πραγματικότητα είναι ότι ο ιός θα συνεχίσει να μεταδίδεται εντατικά σε αυτό το περιβάλλον», επεσήμανε ο διευθυντής επειγόντων καταστάσεων του ΠΟΥ, Μάικ Ράιαν.

Από την πλευρά της, η επιδημιολόγος Μαρία βαν Κέρκοβ σημείωσε ότι “είναι σημαντικό να ληφθούν μέτρα κατά την περίοδο των διακοπών. Τα κοινωνικά μέτρα δεν σημαίνουν λοκντάουν».

Ερωτηθείσα για τις νέες συστάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά τις αναμνηστικές δόσεις του εμβολίου σε άτομα άνω των 40 ετών, η επικεφαλής επιστήμονας του ΠΟΥ Σουμία Σουαμινάθαν απάντησε ότι “η προτεραιότητα θα πρέπει να παραμείνει ο εμβολιασμός όλων των ενηλίκων και των πιο ευπαθών ομάδων. Επικεντρωθείτε στους ανεμβολίαστους και τις ομάδες υψηλού κινδύνου».

Αλλά και η επικεφαλής του ECDC Αντρεα Αμόν σε μήνυμά της τόνισε ότι η χορήγηση των αναμνηστικών δόσεων των εμβολίων κατά του κορονοϊού, θα πρέπει να εξεταστεί για όλους τους ενηλίκους, με προτεραιότητα για τους άνω των 40 ετών, σε μία σημαντική αλλαγή του πρωτοκόλλου.

Στο μεταξύ, εν μέσω σαρωτικής επέλασης του νέου κύματος πανδημίας στη Ευρώπη, παρατηρείται ένα ντόμινο επιβολής μέτρων. Την αρχή έκαναν Αυστρία και Ολλανδία, ακολούθησε η Σλοβακία, ενώ ήδη σε τροχιά περιορισμών βρίσκεται η Λετονία.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) καλεί τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να λάβουν «επειγόντως» μέτρα απέναντι στην αναζωπύρωση της επιδημίας στην Ευρώπη και στον κίνδυνο «πολύ υψηλής» υγειονομικής επιβάρυνσης του μήνες Δεκέμβριο και Ιανουάριο.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Enimerotiko.gr στο Google News
Πηγή

Διαβάστε περισσότερα...
Loading...