Σε ούτε ένα μήνα από τώρα, θα δίνουμε 3 εuρώ για τον καφέ στο χέρι

May 10, 2024

Σε ούτε ένα μήνα από τώρα, θα δίνουμε 3 εuρώ για τον καφέ στο χέρι

Διαφ.

Όσοι κυκλοφορούμε με έναν καφέ στο χέρι, θα χρειαστεί να προχωρήσουμε σε αναπροσαρμογές των εξόδων μας, βάσει της νέας αύξησης στην απόλαυση μας.

Θυμάμαι εποχές που πλήρωνα 3 ευρώ τον καφέ που έπινα σε καφετέρια της λεβεντομάνας (ούτως ή άλλως, αλλά και σε επίπεδο τραπεζοκαθισμάτων καφετεριών στην κεντρική πλατεία) Νέας Σμύρνης. Δεν έχει περάσει δεκαετία από τότε που έδινα 3.40.

Εποχές κι αυτές, έτσι; Η οικονομική κρίση είχε αρχίσει να αλλάζει τις ζωές μας, ωστόσο το ποσό που έδινα για ένα από τα λίγα πράγματα που απολαμβάνω με συνέπεια εδώ και χρόνια ήταν τέτοιο που δεχόμουν να το δώσω, γνωρίζοντας τι στοίχιζε στους καταστηματάρχες (το κόστος του επιχειρηματία για το φρέντο καπουτσίνο ήταν 70 σεντ).




Κάποια back to back δεινά αργότερα ο ιδιοκτήτης να πληρώνει 1.20 ευρώ για αυτό που πουλάει πια -στην καλύτερη- κοντά στο πεντάευρω;

Με τις νέες αυξήσεις, ετοιμάσου να πληρώνεις κοντά στα 3 ευρώ για τον καφέ που παίρνεις στο χέρι, πριν πας στη δουλειά -ή ενώ είσαι σε αυτήν.

Η τιμή του εθνικού -σε χρήση- αυτού προϊόντος έχει αυξηθεί κατά 50% από τον περασμένο Νοέμβριο. Ήταν τότε που άρχισαν τις επιθέσεις στη μεγαλύτερη θαλάσσια οδό εμπορευμάτων του κόσμου οι Χούθι. Τι θέλουν από τη ζωή μας;

Θα εξηγήσουμε στη συνέχεια. Το βέβαιο είναι πως όσα κάνουν στη Διώρυγα του Σουέζ θα προκαλέσουν σύντομα (τον Ιούνιο) ανατιμήσεις σε μια σειρά προϊόντων, από ηλεκτρικά είδη και ρούχα έως το ψωμί.



ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ Η ΝΕΑ ΑΥΞΗΣΗ

Το 2022 όταν είδαμε την τιμή του τίμιου καφέ μας να αυξάνεται κατά τουλάχιστον 30 με 40 λεπτά (το ποτήρι), ήταν η Βραζιλία αυτή που είχε το πρόβλημα. Η μεγαλύτερη παραγωγός καφέ του πλανήτη είδε τις καλλιέργειες να εξοντώνονται από την κλιματική κρίση.

Ειρήσθω εν παρόδω, είχε κλείσει και μια από τις πιο πολυσύχναστες θαλάσσιες οδούς του κόσμου: η Διώρυγα του Σουέζ.

Ο λόγος είχε να κάνει με ένα γιγαντιαίο πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων που παρασύρθηκε από ριπή του ανέμου και κολλήσει στο σημείο, διαλύοντας την παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα.

Τώρα στις νέες αυξήσεις, σε πρώτο πλάνο παραμένει η Διώρυγα του Σουέζ ενώ το θέμα το ‘χει ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός του είδους που λατρεύεται παγκοσμίως και πρώτος στην ποικιλία Robusta: το Βιετνάμ.

Στην Ελλάδα ακούμε πως λόγω καύσωνα και λειψυδρίας, η σοδειά του Robusta ήταν μικρότερη στο Βιετνάμ. Ωστόσο, η Gro Intelligence (παγκόσμια ομάδα ειδικών της γεωργίας, της κλιματικής επιστήμης και των πληροφοριών) διευκρινίζει ότι οι περιοχές του Βιετνάμ που παράγουν καφέ γλίτωσαν από τις αρνητικές επιπτώσεις του En Niño το 2023.


Πηγή

Διαβάστε επίσης: