Προσοχή – ΕΦΕΤ: «Μην τα καταναλώσετε» Ανακαλούνται δημοφιλή ελληνικά κουλουράκια λόγω κινδύνου ηπατικής βλάβης

May 30, 2025

Προσοχή – ΕΦΕΤ: «Μην τα καταναλώσετε» Ανακαλούνται δημοφιλή ελληνικά κουλουράκια λόγω κινδύνου ηπατικής βλάβης

Διαφ.

Κουλουράκια ελληνικής εταιρείας περιέχουν υψηλή ποσότητα συστατικού που κατηγορείται για ηπατική τοξικότητα

Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων καλεί τους καταναλωτές να μην καταναλώσουν βουτήματα κανέλας λόγω υψηλών επιπέδων κουμαρίνης. Είναι η τέταρτη ανάκληση, που προχώρησε ο ΕΦΕΤ μέσα σε μία εβδομάδα, λόγω κουμαρίνης σε αρτοσκευάσματα. Είχαν προηγηθεί τρεις ανακλήσεις προϊόντων τσουρεκιού, στις 20, 21 και 22 Μαΐου. Η κουμαρίνη που υπάρχει σε υψηλές δόσεις στην κανέλα cassia που χαρακτηρίζεται ως κανέλα χαμηλής ποιότητας, μπορεί να γίνει τοξική εάν καταναλώνεται σε πολύ υψηλές δόσεις, και να προκαλέσει παρενέργειες στον ανθρώπινο οργανισμό, κυρίως στα νεφρά και το συκώτι.

Τα κουλουράκια κανέλας που ανακάλεσε ο ΕΦΕΤ λόγω κουμαρίνης:

prinaris

Η νέα ανάκληση σύμφωνα με το rethnea.gr αφορά σε βουτήματα κανέλας. Ο Ε.Φ.Ε.Τ. και ειδικότερα η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου – Διεύθυνση Ανάπτυξης – Τμήμα Εμπορίου, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Επίσημος Έλεγχος για την Παρακολούθηση των Επιπέδων Προσθέτων Τροφίμων και Αρωματικών Ουσιών σε Τρόφιμα», προέβη σε δειγματοληψία τροφίμων με τα στοιχεία «Βουτήματα Κανέλας» 400 γραμμάρια, ημερομηνία λήξεως 26-10-2025, ημερομηνία παραγωγής 10-4-2025, που παράγεται από την επιχείρηση Χαράλαμπος Πρινάρης του Μιχαήλ – Αρτοποιείο Πέραμα Δήμου Μυλοποτάμου (Δείτε παρακάτω τη φωτογραφία του προϊόντος). Τα συστατικά που περιέχουν είναι αλεύρι, ζάχαρη, κανέλα, λάδι, γαρύφαλλο, σόδα, μπέικιν, κακάο και κρασί.

Το προϊόν εξετάστηκε από το Τμήμα Α’ Τμήμα της Α’ Χημικής Υπηρεσίας Αθηνών του Γενικού Χημείου του Κράτους της ΑΑΔΕ και χαρακτηρίστηκε μη κανονικό και μη ασφαλές διότι περιέχει την ουσία κουμαρίνη (συστατικό κανέλας) σε συγκέντρωση, 31mg/kg ενώ το ανώτατο επιτρεπτό όριο για τη συγκεκριμένη κατηγορία τροφίμου είναι 15 mg/Κg. O Ε.Φ.Ε.Τ. απαίτησε την άμεση ανάκληση του συνόλου της συγκεκριμένης παρτίδας του εν λόγω προϊόντος και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη, οι σχετικοί έλεγχοι. Καλούνται οι καταναλωτές που έχουν προμηθευτεί το ανωτέρω προϊόν να μην το καταναλώσουν.

Μελέτη έχει διαπιστώσει ότι το 50% ειδών αρτοποιίας υπερβαίνουν το όριο της ΕΕ για παρουσία κουμαρίνης. Μια πιθανή εξήγηση για αυτήν την υπέρβαση είναι ότι οι επιχειρήσεις τροφίμων που χρησιμοποιούν την κανέλα ως συστατικό δεν γνωρίζουν τις διαφορές μεταξύ των ειδών κανέλλας και την συνεισφορά τους στην παρουσία κουμαρίνης στα προϊόντα τους, ενώ πιθανότατα δεν γνωρίζουν τα κανονιστικά όρια της ΕΕ για την κουμαρίνη και πώς να συμμορφωθούν με τον κανονισμό της ΕΕ.

Η κουμαρίνη (είδος κανέλας) βρέθηκε να έχει ηπατική τοξικότητα σε αρουραίους και σκύλους, και για αυτό η χρήση της αυτούσια ως πρόσθετο στα τρόφιμα, απαγορεύθηκε το 1954 αρχικά στις ΗΠΑ, από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων. Μεταγενέστερες έρευνες έδειξαν ότι η κουμαρίνη μπορεί να σχετίζεται με τον καρκίνο, αλλά ακόμη δεν έχει επιβεβαιωθεί εάν έχει γονοτοξική δράση και στον άνθρωπο.

Η κανέλα Κεϋλάνης και η κασσία είναι και οι δύο είδη φλοιού κανέλας, αλλά διαφέρουν ως προς τη γεύση, το άρωμα, την εμφάνιση και τα οφέλη για την υγεία. Η κανέλα Κεϋλάνης, που συχνά αποκαλείται «αληθινή κανέλα», έχει μια λεπτή, γλυκιά και διακριτικά εσπεριδοειδή γεύση, ενώ η κανέλα κασσία έχει μια πιο έντονη, πικάντικη και πιο έντονη γεύση. Η κανέλα Κεϋλάνης έχει επίσης ένα ανοιχτότερο χρώμα και λεπτότερα, χάρτινα στρώματα που σχηματίζουν σφιχτούς κυλίνδρους, ενώ η κασσία που είναι και πολύ πιο φθηνή είναι πιο σκούρα και έχει παχύτερα, πιο πυκνά στρώματα. Μια σημαντική διαφορά μεταξύ των δύο τύπων κανέλας είναι η περιεκτικότητα σε κουμαρίνη. Η κανέλα Κεϋλάνης περιέχει μόνο πολύ μικρές ποσότητες κουμαρίνης, ενώ η κανέλα κασσίας περιέχει σημαντικά περισσότερες.

Η παρουσία κουμαρίνης στα τρόφιμα επί του παρόντος, ρυθμίζεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, από τον Κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1334/2008. Η κουμαρίνη απαγορεύεται να προστίθεται αυτούσια στα τρόφιμα και τα μπαχαρικά και σύμφωνα με το παράρτημα III/Μέρος Β του κανονισμού, τα ανώτατα επίπεδα παρουσίας της κουμαρίνης, σε ορισμένα σύνθετα τρόφιμα όπως καταναλώνονται και στα οποία έχουν προστεθεί αρωματικές ύλες ή/και συστατικά τροφίμων με αρωματικές ιδιότητες, φαίνονται στον παρακάτω πίνακα.

Σύνθετα τρόφιμα στα οποίο περιορίζεται η παρουσία της κουμαρίνης Ανώτατο επίπεδο mg/kg
Παραδοσιακά ή/και εποχιακά αρτοσκευάσματα που αναγράφουν κανέλα στην επισήμανση 50
«Δημητριακά προγεύματος» συμπεριλαμβανομένου του λεγόμενου muesli 20
Εκλεκτά αρτοσκευάσματα εκτός των παραδοσιακών ή/και εποχιακών αρτοσκευασμάτων που αναγράφουν
κανέλα στην επισήμανση
15
Επιδόρπια 5


Πηγή

Διαβάστε επίσης: