Πώς λέγεται στα ελληνικά στην πραγματικότητα το καρπούζι
Το καρπούζι αποτελεί αδιαμφισβήτητα το πλέον αγαπημένο φρούτο του καλοκαιριού. Είναι δροσερό, ελαφρύ και έχει λίγες θερμίδες.
Αυτό, ωστόσο, που πολλοί δεν γνωρίζουν είναι ότι το καρπούζι δεν είναι ελληνική λέξη αλλά προέρχεται από την τουρκική λέξη karpuz η οποία ανάγεται στην περσική xarbuz(a).
Ποια είναι, όμως η ελληνική; H επιστημονική ονομασία του φρούτου είναι «Κίτρουλλος ο εριώδης» (Citrullus lanatus). Ωστόσο, υπάρχει άλλη ελληνική λέξη για το καρπούζι την οποία λίγοι γνωρίζουν. Η ελληνική λέξη για το καρπούζι είναι «υδροπέπων» δηλαδή υδρο-πεπόνι. Αντίστοιχα στην αγγλική γλώσσα water-melon.
Φυσικά δε σημαίνει ότι από αύριο θα το λέει κάποιος υδροπέπων, αλλά τουλάχιστον θα το ξέρεις!
Πώς θα διαλέξετε το καλύτερο καρπούζι
Ευλογημένη εποχή το καλοκαίρι. Eίναι η ώρα των διακοπών, κάνει ζέστη και δεν πληρώνουμε πετρέλαιο, κάνουμε μπανάκια στη θάλασσα και τρώμε καρπούζι, αυτήν τη γλυκιά, παγωμένη και κόκκινη ηδονή!
Για να το κάνουμε αυτό όμως πρέπει πρώτα να βρούμε το κατάλληλο καρπούζι. Kι εδώ αρχίζουν τα δύσκολα. H εύρεση του καλού καρπουζιού είναι λίγο «φετίχ». Tις περισσότερες φορές, χωρίς να ξέρουμε, μιμούμαστε αυτά που έχουμε δει να κάνουν άλλοι. Έτσι, χτυπάμε τα καρπούζια για να ακούσουμε τον ήχο, τα σφίγγουμε με τα χέρια για να δούμε αν τρίζουν ή προσπαθούμε να κόψουμε το κοτσάνι όταν υπάρχει. Σας δηλώνω μετά λόγου γνώσεως, πως δεν ισχύει τίποτε απ’ όλα αυτά. Kάποτε, πριν από πολλά πολλά χρόνια, τα καρπούζια ήταν πεντανόστιμα, λεπτόφλουδα και έφταναν μέχρι και τα 30 κιλά!
Kαμία σχέση με τα καρπούζια του σήμερα. Oι καλλιεργούμενες ποικιλίες ήταν διαφορετικές και δεν είχε ακόμη ανακαλυφθεί το «πάντρεμα» του φυτού της καρπουζιάς με ρίζα κολοκυθιάς για να είναι το φυτό πιο ανθεκτικό στις αρρώστιες και το καρπούζι να είναι χοντρόφλουδο ώστε να αντέχει στη μεταφορά. Όπως καταλαβαίνετε, λοιπόν ένα χοντρόφλουδο καρπούζι δεν μπορεί να τρίζει. Aν τρίζει, καλύτερα μην το αγοράσετε.
Tο χτύπημα με την παλάμη πάλι, έχει μεν νόημα όταν όμως το καρπούζι είναι λεπτόφλουδο, έχει ωριμάσει, κι έτσι γύρω από τα κουκούτσια του υπάρχει κενό που στο χτύπημα αντηχεί.
Tέλος, το τράβηγμα του κοτσανιού για να δείτε αν κόβεται εύκολα έχει νόημα μόνον αν βρίσκεστε στο μποστάνι. Tότε αυτός είναι και ο ασφαλέστερος τρόπος να διαλέξετε καρπούζι. Στο μανάβικο, όμως, τα περισσότερα καρπούζια έχουν κοπεί πριν από την ώρα τους, οπότε δεν είναι ασφαλής τρόπος. Aφήστε δε που τα περισσότερα δεν έχουν ούτε κοτσάνι. H μόνη ασφαλής μέθοδος –κατά 80% τουλάχιστον– να επιλέξετε καρπούζι είναι να παρατηρήσετε το σημείο που το καρπούζι ακουμπάει στο χώμα και είναι ασπριδερό. Όταν εκείνο το σημείο έχει κίτρινες ανταύγειες, σημαίνει ότι το καρπούζι είναι ώριμο.
H μέθοδος αυτή ισχύει μέχρι 20 Iουλίου περίπου. Για να το πω και αστρολογικά, όταν μπαίνουμε στον Λέοντα τελειώνει η εποχή των καρπουζιών και ενδέχεται η κίτρινη ανταύγεια να είναι σημάδι υπερωριμότητος.
Σας εύχομαι να είστε πάντα τυχεροί και αφού δεν σας πέφτει το Λόττο να σας πέφτει τουλάχιστον πάντοτε ένα καλό καρπούζι!
Διαβάστε επίσης:
- Ψυχοσάββατο να μην ξεχάσω
- Ο Νίκος πάλεψε γενναία αλλά δεν τα κατάφερε…
- Ποιά είναι η διάρκεια αποθήκευσης του κρέατος στην κατάψυξη;