
Φυλάξτε αυτή τη συνταγή, γιατί είναι σαν θησαυρός επί της γης. Την έστειλα στους ανθρώπους που με χαιρέτησαν
Η παρασκευή σπιτικού ελληνικού γιαουρτιού είναι μια απλή και φυσική διαδικασία που απαιτεί ελάχιστα υλικά αλλά προσφέρει πλούσια γεύση και υφή.
Με αγνό γάλα και λίγη υπομονή, μπορείτε να απολαύσετε φρέσκο, παχύ γιαούρτι χωρίς συντηρητικά, ιδανικό για καθημερινή κατανάλωση.
Υλικά
- 1 λίτρο πλήρες γάλα
- 2 κουταλιές της σούπας φυσικό γιαούρτι (με ενεργές καλλιέργειες) ή ένα φακελάκι καλλιέργειας γιαουρτιού
Σκεύη: θερμόμετρο κουζίνας, κατσαρόλα, ξύλινη κουτάλα, φλιτζάνι ή μπολ ανθεκτικό στη θερμότητα, μια μεγάλη πετσέτα, τουλπάνι ή τουλπάνι, ένα σουρωτήρι και ένα δοχείο για τη συλλογή του ορού γάλακτος.
Οδηγίες παρασκευής:
1. Πλύνετε και αποστειρώστε όλα τα σκεύη που θα χρησιμοποιήσετε για να φτιάξετε το ελληνικό γιαούρτι.
2. Ζεσταίνετε το γάλα σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά μέχρι να φτάσει σε θερμοκρασία περίπου 85-90°C (185-195°F). Χρησιμοποιήστε ένα θερμόμετρο μαγειρέματος για να μετρήσετε με ακρίβεια τη θερμοκρασία. Αυτό βοηθά να σκοτωθούν τυχόν ανεπιθύμητα βακτήρια και να μετουσιωθούν οι πρωτεΐνες του γάλακτος για μια πιο παχιά υφή.
3. Αφαιρέστε το γάλα από τη φωτιά και αφήστε το να κρυώσει μέχρι να φτάσει σε θερμοκρασία περίπου 45°C (110°F). Μπορείτε να επιταχύνετε τη διαδικασία ψύξης τοποθετώντας την κατσαρόλα σε λουτρό κρύου νερού.
4. Σε ένα μικρό μπολ, ανακατέψτε τις 2 κουταλιές της σούπας απλό γιαούρτι με λίγο ζεστό γάλα για να γίνει μια πάστα. Στη συνέχεια, προσθέστε αυτή την πάστα γιαουρτιού στο ζεστό γάλα και ανακατέψτε καλά για να βεβαιωθείτε ότι έχει ενσωματωθεί καλά.
5. Αδειάστε το μείγμα γάλακτος και γιαουρτιού σε ένα πυρίμαχο μπολ ή μια μεγάλη κούπα.
6. Καλύψτε το δοχείο με ένα καπάκι ή με πλαστική μεμβράνη.
Πηγή