
Καρκινογόνος ουσία σε ελληνικό τρόφιμο 7400% πάνω από το όριο! – Μας «κάρφωσε» η Ιρλανδία στην Ευρώπη
Ελληνικό τρόφιμο με απίστευτα υψηλές τιμές τοξινών – Παρέμβαση ευρωπαϊκών αρχών
Τρόφιμο ελληνικής εταιρείας περιέχει τοξική ουσία που προκαλεί -πιθανώς- καρκινογενέσεις. Το πρόβλημα ανέφερε στην ευρωπαϊκή πλατφόρμα επικίνδυνων τροφίμων RASFF η Ιρλανδία, τονίζοντας ότι ο κίνδυνος είναι “δυνητικά σοβαρός”. Πρόκειται για τσάι μάραθου στο οποίο εντοπίστηκαν αλκαλοειδή πυρρολιζιδίνης (ΡΑs) σε ποσότητα 7413% (!) πάνω από το όριο. Πιο συγκεκριμένα ενώ το όριο παρουσίας της ουσίας είναι 400mg/Kg στο ελληνικό τσάι βρέθηκε σε ποσότητα 30.054,3mg/kg.
Ποιο τσάι: Τσάι μάραθου (fennel tea) από Ελλάδα.
Τι βρέθηκε: Επίπεδα πυρρολιζιδινών (pyrrolizidine alkaloids) πάνω από τα επιτρεπτά όρια.
Πότε: 15 Ιουλίου 2025.
Ποιος το ανέφερε: Η αρμόδια ιρλανδική αρχή via RASFF.
Η ΕΕ έθεσε νέα μέγιστα επιτρεπτά όρια PAs με τον κανονισμό 2020/2040 που ισχύουν από την 1η Ιουλίου 2022 μετά από επαναξιολόγηση του κινδύνου από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA). Το προϊόν αποσύρθηκε άμεσα από την Ιρλανδική αγορά, ωστόσο προς το παρόν δεν δίνονται περισσότερες πληροφορίες για την εταιρεία που το παράγει και το εξάγει.
Δεν είναι η πρώτη φορά που εντοπίζονται αλκαλοειδή πυρρολιζιδίνης σε τρόφιμα ελληνικής παραγωγής, γεγονός που σημαίνει ότι είτε οι παραγωγοί δεν κάνουν συχνά αυτοελέγχους ποιότητας και ασφάλειας στα προϊόντα τους είτε οι κρατικοί έλεγχοι υπολείπονται. Οι Ολλανδοί μας επέστρεψαν ελληνική ρίγανη λόγω Αλκαλοειδών πυρρολιζιδίνης το 2022 και τον Μάρτιο του 2023 η Γερμανία απέρριψε πάλι ελληνική ρίγανη… και ήταν η τρίτη φορά μέσα σε μέσα σε λίγους μήνες ανιχνευτήκαν αλκαλοειδή πυρρολιζιδίνης σε ελληνική ρίγανη. Και το περασμένο καλοκαίρι η ελληνική ρίγανη προκάλεσε συναγερμό σε 3 Ευρωπαϊκές χώρες λόγω αυτής της τοξικής ουσίας. Αλλά η τοξική ουσία δεν εντοπίζεται μόνο σε τρόφιμα προέλευσης Ελλάδας καθώς πολύ συχνά ενημερώνει για προϊόντα από χώρες της Ευρώπης αλλά και από τρίτες χώρες που περιέχουν την επικίνδυνη αυτη ουσία.
Τα αλκαλοειδή πυρρολιζιδίνης είναι μια ομάδα φυσικών τοξινών που παράγονται από διάφορα είδη φυτών και μπορούν να επιμολύνουν ολόκληρη την τροφική αλυσίδα και κάποια είδη είναι γνωστά για την αυξημένη τοξικότητα για ανθρώπους και ζώα. Το στοιχείο που καθιστά τα αλκαλοειδή πυρρολιζιδίνης ως τοξικά, είναι η δυνατότητά τους να υποστούν μεταβολική ενεργοποίηση και να σχηματίσουν είδη πυρρολίου, τα οποία μπορούν εύκολα να αντιδράσουν με πρωτεΐνες και επηρεάσουν το DNA.
Πιο απλά, η έκθεση σε αλκαλοειδή πυρρολιζιδίνης στα τρόφιμα, ιδίως για τους συχνούς καταναλωτές τσαγιού και βοτάνων, αποτελεί πιθανή μακροπρόθεσμη ανησυχία για την ανθρώπινη υγεία λόγω της πιθανής καρκινογένεσης, λένε οι επιστήμονες της EFSA. Βραχυπρόθεσμα, η έκθεση σε αλκαλοειδή πυρρολιζιδίνης επηρεάζουν κυρίως το ήπαρ και τον πνεύμονα. Τα Αλκαλοειδή πυρρολιζιδίνης, έχουν εντοπιστεί κατά καιρούς, σε μπαχαρικά, μέλι, σιτηρά, γάλα, αυγά, κρέας, σαλάτες και τσάι ενώ περιστατικά δηλητηρίασης έχουν καταγραφεί και λόγω κατανάλωσης μολυσμένων δημητριακών. Και η κατανάλωση συμπληρωμάτων διατροφής με βάση φυτά παραγωγής αλκαλοειδών πυρρολιζιδίνης θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε επίπεδα έκθεσης που προκαλούν βραχυπρόθεσμη τοξικότητα με αποτέλεσμα δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία.
Πηγή: cibum.gr
Πηγή