5 λαχανικά που δεν πρέπει ποτέ να τρώτε ωμά — μπορεί να κρύβουν φωλιές σκουληκιών που μετατρέπονται σε παράσιτα στο στομάχι σας

August 22, 2025
5 λαχανικά που πρέπει να αποφεύγετε να τα καταναλώνετε ωμά — ενδέχεται να κρύβουν φωλιές σκουληκιών που εξελίσσονται σε παράσιτα στο στομάχι σας

5 λαχανικά που δεν πρέπει ποτέ να τρώτε ωμά — μπορεί να κρύβουν φωλιές σκουληκιών που μετατρέπονται σε παράσιτα στο στομάχι σας


Διαφ.

Πολλοί θεωρούμε τα λαχανικά απολύτως ασφαλή και υγιεινά, όμως η κατανάλωσή τους ωμά κρύβει ορισμένες φορές κινδύνους.

Ορισμένα φυτά που αναπτύσσονται σε υγρά ή βαλτώδη περιβάλλοντα μπορεί να φιλοξενούν προνύμφες, μικροοργανισμούς ή παράσιτα. Εάν δεν πλυθούν και μαγειρευτούν σωστά, οι αόρατοι αυτοί εισβολείς μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές μολύνσεις στον ανθρώπινο οργανισμό.

Τα 5 πιο επικίνδυνα λαχανικά όταν καταναλώνονται ωμά:

Τράπα

44

Η Τράπα είναι ένα υδρόβιο φυτό που υπάρχει και στην Ελλάδα, γνωστό και ως καστανιά του νερού ή νερόκαστανο. Παράγει έναν καρπό με σκληρό, ξυλώδες περίβλημα, που μοιάζει με μικρό κάστανο με αγκάθια. Μέσα έχει εδώδιμο λευκό πυρήνα (το “νερόκαστανο”).

Επειδή μεγαλώνει σε στάσιμα νερά, μπορεί να έρθει σε επαφή με μικρόβια ή παράσιτα, γι’ αυτό οι καρποί της πρέπει να τρώγονται μόνο καλά μαγειρεμένοι.

Διαφ.

Νεροκάρδαμο

stigmiotypo

Διαφ.

Φυτρώνει σε πηγές και ρυάκια. Μπορεί να φιλοξενεί προνύμφες παρασίτων που μολύνουν το συκώτι.

Διαφ.

Άγρια ρόκα που φυτρώνει σε χωράφια

444

Διαφ.

Αν κοπεί από μολυσμένα εδάφη (με κοπριά ή στάσιμα νερά), μπορεί να μεταφέρει αυγά σκουληκιών.

Διαφ.

Μαρούλι (ιδίως από χωράφια με λιμνάζοντα νερά)

maroyli

Τα φύλλα του παγιδεύουν εύκολα βακτήρια και παράσιτα· γι’ αυτό χρειάζεται πολύ καλό πλύσιμο και μούλιασμα σε ξίδι ή λεμόνι.

Σέλινο (ιδίως το άγριο / υδρόβιο)

shutterstock

Επειδή συχνά μεγαλώνει σε υγρά ή λασπώδη εδάφη, μπορεί να κρύβει μικροοργανισμούς που προκαλούν εντερικά προβλήματα.

Γενικά όλα τα άγρια χόρτα που μαζεύονται κοντά σε ρυάκια (π.χ. γλυστρίδα, βρούβες, τσουκνίδες) και τα  φύκια

44 fukia

Όταν κόβονται από μολυσμένες περιοχές, συχνά κουβαλούν αυγά παρασίτων ή επικίνδυνα βακτήρια. Λόγω του ότι μεγαλώνουν σε λίμνες ή ρυάκια, μπορούν να συγκρατούν αυγά παρασίτων και μικρόβια. Ειδικά η κατανάλωση ωμών φυκιών χωρίς σωστό καθάρισμα μπορεί να είναι επικίνδυνη.

Σημαντική συμβουλή: Όλα τα παραπάνω πρέπει να πλένονται σχολαστικά με άφθονο τρεχούμενο νερό, κατά προτίμηση να μουλιάζονται σε νερό με ξίδι ή λεμόνι, και για μεγαλύτερη ασφάλεια να καταναλώνονται βραστά ή μαγειρεμένα.


Πηγή

Διαβάστε επίσης: