
Όλοι πρέπει να προσέχουν όταν ζεσταίνουν ξανά κρύο ρύζι
Tι επισημάνουν οι ειδικοί διατροφής για το κρύο ρύζι
Σύμφωνα με ειδικούς διατροφής, το ρύζι που έχει περισσέψει μπορεί να παραμείνει ασφαλές για κατανάλωση, αρκεί να αποθηκευτεί σωστά στο ψυγείο και να ζεσταθεί ξανά πριν το φαγητό. Ωστόσο, η λανθασμένη αποθήκευση του περισσευμένου ρυζιού μπορεί να οδηγήσει σε αλλοίωση, προβλήματα πέψης και ακόμη και τροφική δηλητηρίαση.

Αν το ρύζι παραμείνει σε θερμοκρασία δωματίου μετά το βρασμό του, τα κύτταρα αυτά μπορούν να αναπαραχθούν σε βακτήρια, τα οποία τελικά πολλαπλασιάζονται και ενδέχεται να προκαλέσουν τοξίνες που προκαλούν εμετό ή διάρροια.
Για ασφαλή κατανάλωση του περισσευμένου ρυζιού, η σωστή αποθήκευση είναι απαραίτητη. Ακολουθούν ορισμένες συστάσεις από ειδικούς:
Αποθήκευση άμεσα το στο ψυγείο
Μόλις τελειώσετε το γεύμα, τοποθετήστε άμεσα το ρύζι που περίσσεψε στο ψυγείο. Αυτό βοηθά στην επιβράδυνση της ανάπτυξης βακτηρίων και μούχλας. Ιδανικά, δεν πρέπει να παραμένει στο ψυγείο για περισσότερο από 24 ώρες.
Ζέσταμα πριν την κατανάλωση
Πάντα να ζεσταίνετε καλά το ρύζι πριν το καταναλώσετε, ώστε να εξουδετερωθούν βλαβερά βακτήρια.

Μην το ζεσταίνετε πολλές φορές
Το επαναλαμβανόμενο ζέσταμα μειώνει τη θρεπτική του αξία και αυξάνει τον κίνδυνο αλλοίωσης. Καλύτερα να ζεσταίνεται μόνο μία φορά πριν το φάτε.
Έλεγχος για σημάδια αλλοίωσης
Αν το ρύζι έχει περίεργη μυρωδιά ή αλλοιωμένο χρώμα, πετάξτε το αμέσως για να αποφύγετε τροφική δηλητηρίαση.
Τι πρέπει να γνωρίζετε
Όσο περισσότερο μείνει σε θερμοκρασία δωματίου το μαγειρεμένο ρύζι, τόσο πιο πιθανό είναι τα βακτήρια να κάνουν το ρύζι μη ασφαλές για κατανάλωση – αυτό σημαίνει ότι είναι ζωτικής σημασίας να αποθηκεύετε το ρύζι σας με τον σωστό τρόπο, αν θέλετε στη συνέχεια να το ξαναζεστάνετε.

Ρύζι που έχει μολυνθεί σε μεγάλο βαθμό
Πώς μπορείτε λοιπόν να αποφύγετε την τροφική δηλητηρίαση;
Αρχικά, σερβίρετε το ρύζι αμέσως μόλις μαγειρευτεί και βάλτε στο ψυγείο όσο μείνει το συντομότερο δυνατόν. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας, συνιστά μέσα σε μία ώρα, ιδανικά. Στη συνέχεια, μπορείτε να διατηρήσετε το ρύζι στο ψυγείο (αλλά όχι πάνω από μία ημέρα) προτού το ξαναζεστάνετε.
Για να διασφαλίσετε την υγεία και τη θρεπτική αξία του ρυζιού, είναι προτιμότερο να μαγειρεύετε μόνο την ποσότητα που χρειάζεστε για το κάθε γεύμα, μειώνοντας την ανάγκη για περισσεύματα. Πάντα να δίνετε προτεραιότητα στη σωστή αποθήκευση και προετοιμασία τροφίμων, ώστε να προστατεύετε την υγεία σας και την υγεία της οικογένειάς σας.
Πηγή