Τι θα σας συμβεί αν φάτε μολυσμένο σούσι και έχει μέσα το παράσιτο Ανισάκις

November 22, 2025

Τι θα σας συμβεί αν φάτε μολυσμένο σούσι και έχει μέσα το παράσιτο Ανισάκις


Διαφ.

Τι θα σας συμβεί αν φάτε μολυσμένο σούσι με το παράσιτο Ανισάκις;

Το σούσι έχει γίνει πλέον μια αγαπημένη επιλογή για πολλούς. Παρ’ όλα αυτά, όταν το ψάρι δεν έχει υποστεί τη σωστή επεξεργασία ή δεν έχει καταψυχθεί όπως απαιτείται, υπάρχει ο κίνδυνος να περιέχει το παράσιτο Ανισάκις — έναν μικροσκοπικό αλλά επικίνδυνο νηματώδη σκώληκα που μπορεί να προκαλέσει σοβαρά συμπτώματα στον άνθρωπο.

31

Τι είναι το Ανισάκις;

Το Ανισάκις είναι ένα παράσιτο που ζει σε θαλάσσιους οργανισμούς όπως ψάρια και καλαμάρια. Όταν ο άνθρωπος καταναλώσει ωμό ή ανεπαρκώς μαγειρεμένο ψάρι που το περιέχει, οι προνύμφες μπορούν να προσκολληθούν στο στομάχι ή στο έντερο, προκαλώντας οξεία αντίδραση.

anisakis worms in blue whiting 1 1140x760 1

Διαφ.

Τα πρώτα συμπτώματα

Αν καταναλώσετε μολυσμένο σούσι, τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως μέσα σε ώρες, αλλά μερικές φορές και μέσα σε 1–2 ημέρες. Τα πιο συνηθισμένα περιλαμβάνουν:

Διαφ.
  • Έντονο πόνο στο στομάχι

  • Ναυτία και εμετούς

  • Φούσκωμα ή δυσφορία στην κοιλιά

  • Διάρροια

  • Αίσθημα ότι «κάτι κινείται» στο στομάχι (σε σοβαρές περιπτώσεις)

Σε ορισμένα άτομα μπορεί να προκύψουν και αλλεργικές αντιδράσεις, όπως κνίδωση ή αναπνευστική δυσκολία.

Διαφ.

stigmiotypo othonis 2025 11 22 15.22.06

Διαφ.

Πόσο επικίνδυνο είναι;

Το Ανισάκις δεν πολλαπλασιάζεται στον άνθρωπο, αλλά ακόμη και μία μόνο προνύμφη μπορεί να προκαλέσει έντονη φλεγμονή στο γαστρεντερικό.

Διαφ.

H προνύμφη «τρυπά» τον ιστό προκαλώντας:

  • Οξύ στομαχικό πόνο

  • Εντερική απόφραξη

  • Γαστρεντερική αιμορραγία

Αν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε χειρουργική επέμβαση.

stigmiotypo othonis 2025 11 22 15.23.31

Πώς γίνεται η διάγνωση

Οι γιατροί συνήθως χρησιμοποιούν ενδοσκόπηση, όπου εντοπίζουν και αφαιρούν την προνύμφη από το στομάχι. Μερικές φορές απαιτούνται εξετάσεις αίματος ή απεικονιστικές εξετάσεις για να διαπιστωθεί η φλεγμονή.

Τι πρέπει να κάνετε αν υποψιαστείτε ότι μολυνθήκατε

  • Μην περιμένετε να περάσει μόνο του.

  • Ζητήστε άμεσα ιατρική συμβουλή, ειδικά αν τα συμπτώματα είναι έντονα.

  • Μην πάρετε αντιόξινα ή παυσίπονα χωρίς οδηγίες — μπορεί να καθυστερήσουν τη διάγνωση.

Πώς θα προστατευτείτε

  • Προτιμήστε σούσι από αξιόπιστα καταστήματα που τηρούν τους κανόνες ασφάλειας τροφίμων.

  • Βεβαιωθείτε ότι το ωμό ψάρι έχει καταψυχθεί στους -20°C για τουλάχιστον 24 ώρες, όπως προβλέπει ο κανονισμός.

  • Αποφεύγετε να καταναλώνετε ωμό ψάρι σε αμφίβολης ποιότητας εστιατόρια ή delivery.

  • Αν φτιάχνετε σούσι στο σπίτι, προμηθευτείτε ψάρι από πηγές που το προορίζουν ειδικά για ωμή κατανάλωση.

Το σούσι μπορεί να είναι απολαυστικό και ασφαλές — αρκεί να γνωρίζετε τους κινδύνους και να επιλέγετε σωστά. Με λίγη προσοχή, αποφεύγετε τις δυσάρεστες εκπλήξεις και προστατεύετε την υγεία σας.


Πηγή

Διαβάστε επίσης: