
Γιατί δεν πρέπει ποτέ να βάζετε ζεστά σφιχτοβρασμένα αυγά απευθείας σε κρύο νερό: Η εξήγηση των σεφ
Ίσως αναγνωρίζετε κι εσείς αυτή τη μικρή συνήθεια: μόλις βράσουν τα αυγά, τα βάζετε κατευθείαν κάτω από κρύο νερό για να κρυώσουν γρήγορα.
Είναι πρακτικό και συχνά πιστεύουμε ότι έτσι ξεφλουδίζονται πιο εύκολα… όμως, σύμφωνα με πολλούς σεφ, αυτό το βήμα στην πραγματικότητα αλλοιώνει την υφή τους. Το ασπράδι μπορεί να γίνει λαστιχωτό, ο κρόκος να χάσει τη λεπτή του υφή και να εμφανιστούν ακόμη και μικρές ρωγμές. Τι ακριβώς συμβαίνει λοιπόν όταν τα αυγά κρυώνουν με αυτόν τον τρόπο;

Γιατί πρέπει να αποφεύγετε το θερμικό σοκ
Αυτή η κίνηση μπορεί να φαίνεται ακίνδυνη, όμως η απότομη αντίθεση ανάμεσα στο καυτό αυγό και το παγωμένο νερό κάνει τις πρωτεΐνες να αντιδρούν πολύ γρήγορα. Το αποτέλεσμα είναι το ασπράδι να σφίγγει υπερβολικά, αποκτώντας σκληρή και λιγότερο ευχάριστη υφή. Ο κρόκος, από την άλλη, μπορεί να πάρει μια ελαφρώς γκριζωπή απόχρωση και να χάσει τη βελούδινη αίσθησή του, σαν να έχει παραβραστεί.
Ένα ακόμη αποτέλεσμα που συχνά παραβλέπεται: Tο τσόφλι μπορεί να ραγίσει σε σημεία. Τότε το νερό εισχωρεί στο εσωτερικό, επηρεάζοντας τη γεύση και δίνοντας μερικές φορές μια ελαφρώς νερουλή αίσθηση. Δεν είναι επικίνδυνο, αλλά σίγουρα όχι ιδανικό όταν θέλετε όμορφα σφιχτοβρασμένα αυγά για σαλάτα, πικνίκ ή γκουρμέ τοστ.

Η μέθοδος των σεφ για τέλεια αυγά
Ευτυχώς, υπάρχει ένας πολύ απλός τρόπος να διατηρήσετε την υφή τους. Το μυστικό; Η ήπια μεταχείριση. Όχι απότομες κινήσεις ή ξαφνικές αλλαγές θερμοκρασίας — αφήνετε το αυγό να κρυώσει όπως θα κάνατε με μια ευαίσθητη παρασκευή.
Η μέθοδος που χρησιμοποιείται στις επαγγελματικές κουζίνες είναι η εξής:
Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά μόλις ολοκληρωθεί το βράσιμο.
Αφήστε τα αυγά στο ζεστό νερό για 2–3 λεπτά χωρίς να τα αγγίξετε.
Στραγγίξτε μέρος του νερού και αντικαταστήστε το με χλιαρό, ώστε να ξεκινήσει μια σταδιακή ψύξη.
Προσθέστε σταδιακά κρύο νερό μέχρι να κρυώσουν εντελώς.
Με αυτή την τεχνική, τα λαστιχωτά ασπράδια και οι θαμποί κρόκοι αποτελούν παρελθόν. Όλα παραμένουν γευστικά, ομοιόμορφα και λαμπερά — και ως μπόνους, το ξεφλούδισμα γίνεται πολύ πιο εύκολο χάρη στον ελεγχόμενο τρόπο ψύξης.
Ένα λίγο γνωστό μυστικό αποθήκευσης

Δεν είναι ευρέως γνωστό, αλλά ο τρόπος που αποθηκεύετε τα αυγά στο ψυγείο επηρεάζει επίσης τη φρεσκάδα τους. Οι σεφ συνιστούν να τα τοποθετείτε με τη μυτερή άκρη προς τα κάτω. Γιατί; Επειδή ο μικρός αεροθάλαμος βρίσκεται στο πιο φαρδύ άκρο του αυγού.
Όταν αυτό το άκρο είναι προς τα πάνω, ο αεροθάλαμος παραμένει σταθερός, επιβραδύνοντας τη φυσική του διαστολή και βοηθώντας το αυγό να διατηρηθεί φρέσκο για περισσότερο χρόνο. Ένα απλό αλλά εντυπωσιακά αποτελεσματικό κόλπο!
Με μια πιο ήπια προσέγγιση και τις σωστές τεχνικές, μπορείτε να ξανανακαλύψετε την απόλαυση των τέλεια βρασμένων αυγών — τρυφερά, καθαρά και απολαυστικά νόστιμα.
Πηγή