Το τρόφιμο που δίνουν όλοι οι γονείς στα παιδιά είναι η Νο1 μολυσμένη τροφή με «παντοτινά χημικά» σε όλη την Ευρώπη

January 8, 2026
Το πιο συχνά προσφερόμενο τρόφιμο από γονείς στα παιδιά είναι η πιο μολυσμένη τροφή με διαρκώς παρόντα χημικά σε ολόκληρη την Ευρώπη

Το τρόφιμο που δίνουν όλοι οι γονείς στα παιδιά είναι η Νο1 μολυσμένη τροφή με παντοτινά χημικά σε όλη την Ευρώπη


Διαφ.

Συναγερμός στην Ευρώπη: Υψηλά επίπεδα παντοτινών χημικών σε δημητριακά και προϊόντα σίτου

Νέα ευρωπαϊκή μελέτη φέρνει στο φως ανησυχητικά στοιχεία για την παρουσία των λεγόμενων παντοτινών χημικών (PFAS) σε δημοφιλή προϊόντα δημητριακών.

width=2121

Σύμφωνα με το Δίκτυο Δράσης για τα Φυτοφάρμακα στην Ευρώπη (PAN Europe), τα δημητριακά είναι το τρόφιμο με τα υψηλότερα επίπεδα επιβάρυνσης, παρουσιάζοντας μέσες συγκεντρώσεις έως και 100 φορές μεγαλύτερες από αυτές που καταγράφονται στο νερό βρύσης.

Οι επιστήμονες εντόπισαν τριφθοροξικό οξύ (TFA) – προϊόν διάσπασης φυτοφαρμάκων που περιέχουν PFAS – σε μεγάλη γκάμα τροφίμων: δημητριακά πρωινού, κρουασάν, ζυμαρικά, επεξεργασμένο αλεύρι, ψωμί ολικής άλεσης και άλλα προϊόντα σίτου. Οι ουσίες PFAS χρησιμοποιούνται εδώ και δεκαετίες στην παραγωγή καταναλωτικών προϊόντων λόγω της ανθεκτικότητάς τους, όμως η σταθερότητά τους στο περιβάλλον τις καθιστά εξαιρετικά δύσκολο να αποικοδομηθούν. Για τον λόγο αυτό χαρακτηρίζονται παντοτινά χημικά, καθώς μπορούν να παραμείνουν στο έδαφος ή στο νερό για αιώνες.

Διαφ.

31e9d705111c9f62401ce1f24459d00c

Διαφ.

Τα τελευταία χρόνια, η επιστημονική κοινότητα εξετάζει όλο και πιο προσεκτικά τις πιθανές επιπτώσεις των PFAS στην ανθρώπινη υγεία. Μελέτες έχουν συνδέσει συγκεκριμένες ουσίες με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου, προβλήματα θυρεοειδούς, δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού και επιβάρυνση της ηπατικής λειτουργίας. Οι ειδικοί της PAN Europe ζητούν άμεση αναθεώρηση των ορίων ασφαλείας και συνολική απαγόρευση των PFAS στα φυτοφάρμακα.

Διαφ.

Στην έρευνα εξετάστηκαν 65 προϊόντα από 16 ευρωπαϊκές χώρες, με TFA να ανιχνεύεται στο 81,5% των δειγμάτων. Τα προϊόντα σίτου εμφανίστηκαν σημαντικά πιο ευάλωτα στη μόλυνση. Τα υψηλότερα επίπεδα βρέθηκαν σε δημητριακά από την Ιρλανδία, ενώ ακολούθησαν ψωμιά ολικής άλεσης από το Βέλγιο και τη Γερμανία, καθώς και γαλλικές μπαγκέτες.

Διαφ.

Παρότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν συμμετείχε στη μελέτη, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι τα PFAS χρησιμοποιούνται ευρέως και στη χώρα, με αρκετές δραστικές ουσίες να χαρακτηρίζονται ιδιαίτερα επικίνδυνες. Λόγω της υψηλής διαλυτότητάς τους στο νερό, τα PFAS μπορούν να περάσουν από το έδαφος στα φυτά και έπειτα στην τροφική αλυσίδα, εκθέτοντας τελικά τους καταναλωτές.

Διαφ.

img

Οι ερευνητές τονίζουν ότι η έκθεση σε TFA και παρόμοιες ουσίες είναι πλέον σχεδόν αναπόφευκτη, γεγονός που καθιστά ακόμη πιο επείγουσα την ανάγκη για αυστηρότερους κανονισμούς και καλύτερη προστασία των τροφίμων που καταναλώνουν καθημερινά οι πολίτες — ιδιαίτερα τα παιδιά.


Πηγή

Διαβάστε επίσης: