Υποκλοπές: Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου – Έκτακτη συνέντευξη Τύπου Ανδρουλακη

April 27, 2026

Υποκλοπές: Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου – Έκτακτη συνέντευξη Τύπου Ανδρουλακη


Διαφ.

Eπί της ουσίας η διάσταση της κατασκοπείας και η σύνδεση των κρατικών αρχών με το predator, ενταφιάζονται για μια ακόμη φορά, λέει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ

Έκτακτη συνέντευξη Τύπου θα παραχωρήσει στις 17:00 σήμερα το απόγευμα (27/4) ο Νίκος Ανδρουλάκης για το θέμα των υποκλοπών λίγο μετά τη δημοσιοποίηση της απόφασης του Αρείου Πάγου να μην ανασυρθεί από το αρχείο η δικογραφία για το συγκεκριμένο θέμα.

Δείτε το βίντεο:


Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατά τη συνάντησή του με την Ομοσπονδία Εργαζομενων Καθαριότητας αναφέρθηκε στην εξέλιξη για το σκάνδαλο των παράνομων παρακολουθήσεων.

«Σήμερα ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου αποφάνθηκε ότι δεν θα ανασυρθεί από το αρχείο η διάταξη Ζήση. Και επί της ουσίας η διάσταση της κατασκοπείας και η σύνδεση των κρατικών αρχών με το predator, ενταφιάζονται για μια ακόμη φορά» τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Διαφ.

Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι «επί εβδομάδες μετά την απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών, ο Άρειος Πάγος παρέμενε σιωπηλός, χωρίς να προβεί ούτε σε στοιχειώδεις ανακριτικές πράξεις. Περιέργως, ο απόστρατος Ισραηλινός αξιωματικός ενώ εκβίαζε σε δημόσια θέα τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και μιλούσε ξεκάθαρα για συνεργασία του ίδιου με το κράτος, δεν κλήθηκε καν από τον κ. Τζαβέλα να καταθέσει. Δηλαδή ο άνθρωπος που εκβίαζε τον Έλληνα Πρωθυπουργό δεν κλήθηκε να καταθέσει στην ελληνική δικαιοσύνη»

Διαφ.

«Όλα αυτά περιγράφουν την κατάσταση στα ζητήματα του κράτους δικαίου και της διάκρισης των εξουσιών στην Ελλάδα του 2026. Αυτή η Ελλάδα δεν αξίζει στον ελληνικό λαό και για όλα αυτά υπεύθυνος είναι ένας: ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Γι’ αυτό, κάθε δημοκράτης και κάθε δημοκράτισσα πρέπει να αγωνιστούμε αυτοί οι άνθρωποι να γίνουν παρελθόν. Όσο μένουν σε σημαντικές θέσεις εξουσίας είναι επικίνδυνοι για τον τόπο» κατέληξε ο κ. Ανδρούλακης.

Διαφ.

Δείτε το βίντεο:


Διαφ.

Άρειος Πάγος: Δεν ανασύρεται από το αρχείο η δικογραφία για τις τηλεφωνικές υποκλοπές

Όπως έκρινε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου δεν ανασύρεται από το αρχείο η δικογραφία για την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών παρά το γεγονός ότι το Μονομελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας είχε ζητήσει να ξεκινήσει έρευνα για το αδίκημα της κατασκοπείας ενώ ζητούσε και τη διενέργεια έρευνας για εννέα νέα πρόσωπα για συνέργεια σε πράξεις των ήδη καταδικασμένων επιχειρηματιών.

Διαφ.

Όπως ανέφερε σε ρεπoρτάζ της για tanea.gr η Μίνα Μουστάκα, επί της ουσίας χωρίς τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης κρίθηκε ότι οι πράξεις που είχε να προηγηθεί σε προηγούμενο στάδιο είχαν διερευνήσει όλα τα ζητήματα και ως εκ τούτου δεν συντρέχει λόγος για τη διενέργεια νέου κύκλου ερευνών, κλήση μαρτύρων, συγκέντρωση επιπρόσθετων εγγράφων και κλήση σε παροχή εξηγήσεων τυχόν υπόπτων.

Η απόφαση

Συγκεκριμένα με ανακοίνωση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου αναφέρεται ότι:

Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου με την από 27-04-2026 Πράξη του, η οποία εκδόθηκε επί της υπόθεσης των υποκλοπών που του υποβλήθηκε από τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, μετά την έκδοση της σχετικής απόφασης του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών, για τυχόν δικές του ενέργειες κατά το άρθρο 43 παρ. 6 του ΚΠΔ, έκρινε, ότι δεν συντρέχει περίπτωση ανάσυρσης από το Αρχείο της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου και επανεξέτασης της σχετικής υπόθεσης.

Αναλυτικότερα τα στοιχεία των οποίων έγινε επίκληση από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών, κατά την κρίση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, δεν συνιστούν νέα στοιχεία κατά το άρθρο 43 παρ. 6 ΚΠΔ, ικανά να δικαιολογήσουν την ανάσυρση της δικογραφίας από το Αρχείο. Συνεπώς τα συμπεράσματα των πορισμάτων του Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αχιλλέα Ζήση δεν ανατρέπονται.

Δείτε το βίντεο:


Tο ζήτημα των «νέων πραγματικών περιστατικών»

Κεντρικό σημείο της εισαγγελικής κρίσης αποτέλεσε το ζήτημα των «νέων πραγματικών περιστατικών». Όπως επισημαίνεται, τα στοιχεία που επικαλέστηκε το δικαστήριο – κυρίως μαρτυρικές καταθέσεις και δημοσιογραφικές πληροφορίες – δεν συνιστούν ουσιωδώς νέα δεδομένα, αλλά είχαν ήδη αξιολογηθεί στο πλαίσιο της αρχικής έρευνας. Ως εκ τούτου, δεν δικαιολογούν την ανάσυρση της δικογραφίας από το αρχείο, σύμφωνα με το άρθρο 43 §6 ΚΠΔ.

«Απέναντι σ’ αυτήν, την σαφή και κατηγορηματική απόφανση του πορίσματος του Αντεισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Αχιλλέα ΖΗΣΗ, ο Δικαστής του δικάσαντος Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών, αντί νέου πράγματι στοιχείου, που θα έπρεπε, κατά την Ποινική Δικονομία, να προκύπτει και να αναδεικνύεται, με σαφήνεια, από την ακροαματική διαδικασίακαι μάλιστα, τέτοιου, από το οποίο να δικαιολογείται η ανάσυρση της αρχειοθετηθείσας δικογραφίας προκαταρκτικής εξέτασης, από το αρχείο, προβάλλει την – επί τη βάσει ασθενέστατων ενδείξεων και υπονοιών, ανάγκη, κατά την κρίση και την υπόδειξη και παραγγελία του – να διενεργηθεί και άλλη – τρίτη – έρευνα, με σκοπό την τυχόν ανεύρεση νέων ουσιωδών στοιχείων. Και μόνη, δε, η παραδοχή του ανωτέρω Δικαστή του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών, ότι απαιτείται και άλλη, νέα έρευνα, για την εξακρίβωση τυχόν συμμετοχικής δράσης του Α.Κ, αλλά και τυχόν λοιπών τρίτων προσώπων, στις ένδικες αξιόποινες πράξεις, αναδεικνύει,εμφατικά, το γεγονός, ότι, κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, δεν προέκυψαν νεότερα ουσιώδη στοιχεία, ανατρεπτικά του συμπεράσματος του εκδοθέντος εισαγγελικού πορίσματος, η δε συνεχής εμπλοκή της Δικαιοσύνης,σε έναν ατέρμονα κύκλο πανομοιότυπων ερευνών, χωρίς ουσιαστικό λόγο, παρακωλύει και καθυστερεί την απονομή της» λέει χαρακτηριστικά και συμπληρώνει πως η ακροαματική διαδικασία ανέδειξε «νεότερα πραγματικά περιστατικά, πλην όμως, από τη συνεκτίμηση και συναξιολόγηση αυτών, εξακολουθεί να παραμένει, αδύνατη, η ταυτοποίηση του προσώπου του παραμένοντος αγνώστου, κατόχου και χρήστητης ανωτέρω προπληρωμένης κάρτας».

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο ενδεχόμενο τέλεσης του αδικήματος της κατασκοπείας. Κατά τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου δεν αποδείχθηκε η ύπαρξη κρατικού απορρήτου κατά την έννοια του νόμου. Παρά το γεγονός ότι φέρονται ως στόχοι του Predator υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι, όπως υπουργοί και ανώτατοι κρατικοί λειτουργοί, δεν προέκυψε ότι αποκτήθηκαν ή επιχειρήθηκε να αποκτηθούν συγκεκριμένα απόρρητα στοιχεία. Οι σχετικές εκτιμήσεις χαρακτηρίζονται «υποθετικές» και «επισφαλείς».

Δείτε το βίντεο:


Παρόμοια είναι η προσέγγιση και για το ενδεχόμενο τέλεσης του αδικήματος της παράνομης διακίνησης λογισμικού παρακολούθησης μετά το 2022. Η εισαγγελική αρχή κρίνει ότι δεν υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις ότι οι εμπλεκόμενες εταιρείες συνέχισαν τέτοια δραστηριότητα κατά το κρίσιμο χρονικό διάστημα. Οπως αναφέρεται στην πράξη που εξέδωσε ο κ. Τζαβέλας, οι μαρτυρίες που επικαλέστηκε το δικαστήριο κρίθηκαν ότι αφορούν διαφορετικές επιχειρηματικές δραστηριότητες και όχι εμπορία κατασκοπευτικού λογισμικού.

Καταληκτικά, η εισαγγελική διάταξη απορρίπτει την ανάγκη περαιτέρω διερεύνησης, επικαλούμενη το λεγόμενο «οιονεί δεδικασμένο». Όπως επισημαίνεται, η επανεξέταση μιας ήδη αρχειοθετημένης υπόθεσης επιτρέπεται μόνο όταν προκύψουν «ουσιώδη νέα στοιχεία», κάτι που εν προκειμένω δεν διαπιστώνεται. Η θέση αυτή στοχεύει στην αποφυγή ενός «ατέρμονου κύκλου ερευνών» και στη διασφάλιση της «ασφάλειας δικαίου».

Μαξίμου: Το ΠΑΣΟΚ να πάρει αποστάσεις, «χρειάζεται αυτοσυγκράτηση»

Πρώτη αντίδραση του Μαξίμου υπήρξε μέσα από την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών για τη σημερινή νέα εξέλιξη στο σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών. «Είναι επικίνδυνη η λογική διαχωρισμού των δικαστικών αποφάσεων – αυτές που μας αρέσουν και τις αποθεώνουμε και εκείνες που δεν μας αρέσουν και αμφισβητούμε τη δικαιοσύνη» είπε ο Παύλος Μαρινάκης και αναφερόμενος στο ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι «δεν είχε δώσει τέτοια δείγματα γραφής στο παρελθόν. Δεν πρέπει να μιμείται άλλα κόμματα. Πρέπει να πάρει αποστάσεις».

Ο κυβερνητικός πορτ παρόλ υποστήριξε ότι «έχουμε σεβασμό στη δικαιοσύνη, δεν πρόκειται να σχολιάσουμε» – αν και υπήρξαν τελικά ένας σχολιασμός. «Εχει αξία ένα συμπέρασμα: άλλος ένας ανώτατος δικαστής που δεν ήταν ένας διορισμένος από την κυβέρνηση» αποφάνθηκε κάτι είπε ο Μαρινάκης για να καταλήξει ότι «δύο διατάξεις συμφωνούν στα ίδια συμπεράσματα. Αυτο λέει η δικαιοσύνη και οφείλει το πολιτικό σύστημα να το σεβαστεί. Τα υπόλοιπα δεν στέκουν. Είναι διατυπώσεις που στρέφονται ενάντια στη διάκριση εξουσιών. Χρειάζεται αυτοσυγκράτηση».

Από το ΠΑΣΟΚ, ενόψει και έκτακτης συνέντευξης Τύπου του Νίκου Ανδρουλάκη σήμερα το απόγευμα, λένε ότι η διάταξη δεν συμβάλει στο αίσθημα εμπιστοσύνης των πολιτών στη δικαιοσύνη. Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Κωνσταντίνος Τζαβέλλας έκρινε ότι δεν πρέπει να ανασυρθεί από το αρχείο η υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών για να επανεξεταστεί και άρα ότι δεν πρέπει να ανατραπούν όσα ανέφερε στο πόρισμά του ο πρώην αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αχιλλέας Ζήσης. Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός αποφάνθηκε ειδικότερα ότι όσα επικαλέστηκε το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών (ύστερα από την καταδικαστική απόφαση για τους τέσσερις ιδιώτες) δεν συνιστούν νέα στοιχεία «κατά το άρθρο 43 παρ. 6 ΚΠΔ, ικανά να δικαιολογήσουν την ανάσυρση της δικογραφίας από το αρχείο».

Για τη συνέντευξη Τύπου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ο Παύλος Μαρινάκης ειρωνικά ανέφερε «μακάρι να μας εκπλήξει ευχάριστα ο κ Ανδρουλάκης και να ακούσουμε ένα κοστολογημένο πρόγραμμα, σχολιάζοντας τελικά ότι στην κυβέρνηση δεν περιμένουν κάτι τέτοιο αλλά περιμένουν από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης «να γίνει κριτής δικαστικών αποφάσεων».


Πηγή

Διαβάστε επίσης: