Κλειστά σχολεία όλο τον Οκτώβριο: Αναλυτικά οι στάσεις εργασίας και τα «λουκέτα»

October 5, 2026

Η εκπαιδευτική κοινότητα εισέρχεται σε ένα δύσκολο και ευαίσθητο Οκτώβριο, καθώς οι καθηγητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης προχωρούν σε καθημερινές στάσεις εργασίας. Η ΟΛΜΕ έχει προκηρύξει κινητοποιήσεις με σκοπό να διαμαρτυρηθεί για τα προβλήματα που αφορούν τις υποχρεωτικές υπερωρίες και την παρακολούθηση μαθημάτων από αξιολογητές, αναγγέλλοντας κ


Κλειστά σχολεία όλο τον Οκτώβριο: Αναλυτικά οι στάσεις εργασίας και τα «λουκέτα»


Διαφ.

Καθημερινές στάσεις εργασίας στα Σχολεία από την για όλο τον Οκτώβριο του 2026. Δείτε πότε και ποιες ώρες θα παραμείνουν κλειστά.

Με καθημερινές στάσεις εργασίας θα είναι όλος ο Οκτώβριος για τους εκπαιδευτικούς της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς η ΟΛΜΕ ανακοίνωσε κινητοποιήσεις από τις από τη Δευτέρα 5 Οκτωβρίου έως και την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου.

Το ΔΣ της ΟΛΜΕ για να καλύψει συνδικαλιστικά τους εκαπιδευτικούς, που τους ανατίθενται υποχρεωτικές υπερωρίες αποφασίσε να προκηρύξει πανελλαδικές κυλιόμενες μονόωρες στάσεις εργασίες από τη Δευτέρα, 5 Οκτωβρίου 2026 μέχρι την Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου 2026.

Διαφ.

Επίσης προκηρύσσει 3ωρες στάσεις εργασίας για την πρώτη ή τη δεύτερη βάρδια εργασίας από τη Δευτέρα, 5 Οκτωβρίου 2026 μέχρι την Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου 2026 στο πλαίσιο της αποτροπής της υλοποίησης του ν.4823/21 (παρακολούθηση μαθημάτων από αξιολογητές κλπ).

Διαφ.

Κλειστά σχολεία και τριήμερο ξεκούρασης για τους μαθητές: Η λίστα

Διαφ.

ΟΛΜΕ: Έξι ψηφίσματα
Έξι ψηφίσματα για κρίσιμα ζητήματα που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της εκπαιδευτικής επικαιρότητας εξέδωσε η Γενική Συνέλευση των Προέδρων των ΕΛΜΕ, η οποία συνεδρίασε το Σάββατο 3 Οκτωβρίου στην Αθήνα.

Διαφ.

Αφορούν τα προβλήματα σχολικών υποδομών και στελέχωσης, η κατάργηση του Εργαστηριακού Κέντρου Πολυγύρου, η υπόθεση του διευθυντή του Μουσικού Σχολείου Χίου Τάσου Κουτσοδόντη, αλλά και εργασιακά και οικονομικά ζητήματα που αφορούν ευρύτερα τον εκπαιδευτικό κόσμο.

Διαφ.

Για το Γυμνάσιο και το Λύκειο Πευκοχωρίου Χαλκιδικής,η ΓΣ των Προέδρων των ΕΛΜΕ ζητά άμεση και ασφαλή μεταστέγαση, πλήρη στελέχωση των δύο σχολείων και πρόσθετη υποστήριξη μαθητών και εκπαιδευτικών, οι οποίοι καλούνται να διαχειριστούν, παράλληλα με τις σοβαρές δυσλειτουργίες, και το τραύμα από τον θάνατο μαθητή του Λυκείου.

Παράλληλα, οι πρόεδροι των ΕΛΜΕ τάσσονται υπέρ της ανάκλησης του ΦΕΚ για την κατάργηση του Εργαστηριακού Κέντρου Πολυγύρου, επισημαίνοντας τη σημασία του για τον εξοπλισμό και τη λειτουργία των εργαστηρίων,

Η Συνέλευση εκφράζει τη συμπαράστασή της στον Τάσο Κουτσοδόντη, διευθυντή του Μουσικού Σχολείου Χίου, ζητώντας την απαλλαγή του από τις κατηγορίες και την πλήρη δικαίωσή του.

Η ΓΣ διατυπώνει , επίσης, τη θέση ότι η απεργία-αποχή που προκήρυξε η ΑΔΕΔΥ τον Ιούλιο του 2024 εξακολουθεί να βρίσκεται σε ισχύ, με κάλεσμα προς τους εκπαιδευτικούς να καταθέσουν μαζικά δηλώσεις συμμετοχής.

Επιπλέον οι πρόεδροι ζητούν να επανεξεταστεί η εξαίρεση των αποσπασμένων εκπαιδευτικών των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας από το μέτρο επιστροφής ενοικίου, με βασικό επιχείρημα την ανάγκη ίσης μεταχείρισης όσων επιβαρύνονται με σημαντικό κόστος στέγασης.

Για τις προσλήψεις εκπαιδευτικών Μουσικής ΠΕ79.01, η ΓΣ υιοθετεί ψήφισμα που καταγγέλλει τις περιορισμένες προσλήψεις σε σχέση με τα καταγεγραμμένα κενά και ζητά, μεταξύ άλλων, κάλυψη όλων των πραγματικών αναγκών, διδασκαλία της Μουσικής αποκλειστικά από εκπαιδευτικούς της ειδικότητας, νέες οργανικές θέσεις και μονιμοποίηση των αναπληρωτών.

ΟΛΜΕ: Απεργία – αποχή από την τηλεκπαίδευση στα υπό κατάληψη σχολεία

Οι εκπαιδευτικοί,ανεξάρτητα από την κηρυχθείσα απεργία-αποχή , δεν υποχρεούνται να παρέχουν εξ αποστάσεως εκπαίδευση στις υπό κατάληψη σχολικές μονάδες, ξεκαθαρίζει η ΟΛΜΕ με ανακοίνωσή της.

Παράλληλα υπενθυμίζει ότι σύμφωνα με απόφαση της ΓΣ των Προέδρων στις 25/9/2021 έχει κηρυχθεί απεργία αποχή από την τηλεκπαίδευση στα υπό κατάληψη σχολεία.

Επίσης το κορυφαίο συνδικαλιστικό όργανο των καθηγητών σημειώνει πως “σε κάθε περίπτωση ότι οι εκπαιδευτικοί δεν υποχρεούνται να χρησιμοποιούν τη δική τους υλικοτεχνική υποδομή (Η/Υ, σύνδεση στο διαδίκτυο), καθώς ο ν.4807/21 που ορίζει το θεσμικό πλαίσιο τηλεργασίας ορίζει:

1. Η υπηρεσία του φορέα που είναι αρμόδια για την παροχή εξοπλισμού και την πληροφοριακή υποστήριξη, προμηθεύει τον υπάλληλο με τον απαραίτητο και κατάλληλο για την αποτελεσματική εκτέλεση των καθηκόντων του μέσω τηλεργασίας, τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό και τεχνολογική συσκευή (εφεξής «Σταθμός Τηλεργασίας») και παρέχει υποστήριξη για την εγκατάστασή του, εφόσον τούτο είναι επιθυμητό από τον υπάλληλο…”.


Πηγή