10 Τροφές Που Θα Βάλουν Φωτιά Στο Μεταβολισμό σας!

May 28, 2023

5. Συζευγμένο λινολενικό οξύ στο γάλα για απώλεια βάρους



Το συζευγμένο λινολενικό οξύ (CLA) είναι ένας τύπος λιπαρού οξέος που βρίσκεται στο γάλα και μπορεί να συμβάλει στην απώλεια βάρους. Παρά την πεποίθηση ότι όλα τα λίπη είναι ανθυγιεινά, το CLA είναι στην πραγματικότητα ένα πολυακόρεστο λίπος που είναι απαραίτητο για τη βέλτιστη υγεία. Μελέτες δείχνουν ότι το CLA μπορεί να βοηθήσει στην κινητοποίηση των λιποκυττάρων, ενθαρρύνοντάς τα να συρρικνωθούν και να αφήσουν την πηγή ενέργειας τους. Επιπλέον, το CLA στο γάλα μπορεί να αυξήσει τον κορεσμό και να τονώσει το μεταβολισμό, βοηθώντας το σώμα να μεταβολίσει αποτελεσματικά το λίπος και να επιτύχει τους στόχους απώλειας βάρους. Η ενσωμάτωση του γάλακτος στην καθημερινή διατροφή μπορεί να είναι ένας εύκολος και αποτελεσματικός τρόπος για να καταναλώσει κανείς αυτό το σημαντικό θρεπτικό συστατικό.
Διαφ.

6. Γιαούρτι και προβιοτικά για την πέψη

Το γιαούρτι και τα προβιοτικά είναι εξαιρετικά για την πέψη και τη διατήρηση της βέλτιστης υγείας του εντέρου. Το γιαούρτι, που παρασκευάζεται από γάλα που έχει υποστεί ζύμωση, είναι καλή πηγή προβιοτικών ή φιλικών βακτηρίων. Αυτά τα ευεργετικά βακτήρια μπορεί να προσφέρουν πολλά οφέλη για την υγεία, όπως η βελτίωση της πέψης και η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Η κατανάλωση γιαουρτιού σχετίζεται επίσης με χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και ανακούφιση από τα συμπτώματα του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου. Ωστόσο, δεν περιέχουν όλα τα γιαούρτια ζωντανά προβιοτικά, επομένως είναι σημαντικό να επιλέξετε αυτά που έχουν ενεργές ή ζωντανές καλλιέργειες. Τα άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη μπορούν επίσης να επωφεληθούν από το γιαούρτι, καθώς τα βακτήρια μετατρέπουν τη λακτόζη σε γαλακτικό οξύ.

Διαφ.

Εκτός από το γιαούρτι, προβιοτικά μπορούν επίσης να βρεθούν σε άλλα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το ξινολάχανο, το miso, το tempeh και το κεφίρ. Το κεφίρ είναι ένα προβιοτικό ρόφημα γάλακτος που παρασκευάζεται με την προσθήκη κόκκων κεφίρ στο αγελαδινό ή κατσικίσιο γάλα. Οι κόκκοι κεφίρ δεν είναι σπόροι δημητριακών, αλλά καλλιέργειες βακτηρίων γαλακτικού οξέος και μαγιάς που μοιάζουν με κουνουπίδι. Το κεφίρ είναι ένα ισχυρό και ποικίλο προβιοτικό, που περιέχει πολλά στελέχη καλών βακτηρίων και μαγιάς. Όπως το γιαούρτι, το κεφίρ είναι γενικά ανεκτό για άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη. Η ενσωμάτωση προβιοτικών στη διατροφή μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της υγείας του εντέρου, στην προώθηση της κανονικότητας του εντέρου και στη στήριξη της συνολικής ανοσίας.
Διαφ.

Η ενσωμάτωση πρεβιοτικών και συνβιοτικών στη διατροφή συμβάλλει επίσης στην προώθηση της βέλτιστης υγείας του εντέρου. Τα πρεβιοτικά είναι τροφές που τροφοδοτούν και τρέφουν τα καλά βακτήρια στο έντερο, ενώ τα συνβιοτικά είναι τρόφιμα που περιέχουν τόσο πρεβιοτικά όσο και προβιοτικά. Αυτές οι τροφές συνεργάζονται για να προάγουν την υγεία του πεπτικού συστήματος και την κανονικότητα του εντέρου. Παραδείγματα τροφών πλούσιων σε πρεβιοτικά περιλαμβάνουν το σκόρδο, τα κρεμμύδια, τα πράσα, τα σπαράγγια και τις αγκινάρες της Ιερουσαλήμ. Οι συνβιοτικές τροφές περιλαμβάνουν γιαούρτι, κεφίρ και λαχανικά που έχουν υποστεί ζύμωση όπως το ξινολάχανο. Με την κατανάλωση προβιοτικών, πρεβιοτικών και συνβιοτικών, τα άτομα μπορούν να υποστηρίξουν την υγεία του εντέρου τους και τη γενική ευημερία τους.

Οι σπόροι Chia είναι μια άλλη υπερτροφή που μπορεί να ενισχύσει το μεταβολισμό και να υποστηρίξει την υγεία του εντέρου. Οι σπόροι Chia είναι μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, οι οποίες βοηθούν στη ρύθμιση της λειτουργίας του εντέρου και προάγουν τον κορεσμό. Αυτοί οι σπόροι είναι επίσης πλούσιοι σε αντιοξειδωτικά και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής και βελτιώνουν την υγεία της καρδιάς. Η ενσωμάτωση των σπόρων chia στη διατροφή είναι εύκολη και μπορεί να γίνει προσθέτοντάς τους σε smoothies, γιαούρτι, πλιγούρι βρώμης και αρτοσκευάσματα. Η κατανάλωση σπόρων chia μπορεί επίσης να βοηθήσει στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου και χοληστερόλης στο αίμα, καθιστώντας τους μια εξαιρετική προσθήκη σε οποιαδήποτε δίαιτα.
Διαφ.

Ο κουρκουμάς είναι ένα βότανο που χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες στην παραδοσιακή ιατρική για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του. Τα τελευταία χρόνια, ο κουρκουμάς έχει κερδίσει δημοτικότητα ως υπερτροφή που μπορεί να υποστηρίξει την υγεία του εντέρου και να τονώσει το μεταβολισμό. Το ενεργό συστατικό του, η κουρκουμίνη, έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τη φλεγμονή στο έντερο και βελτιώνει την πεπτική λειτουργία. Ο κουρκουμάς είναι επίσης ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες στο σώμα και προστατεύει από χρόνιες ασθένειες. Η προσθήκη κουρκουμά σε πιάτα όπως σούπες, μαγειρευτά, κάρυ και smoothies είναι ένας εύκολος τρόπος για να ενσωματώσετε αυτήν την υπερτροφή στη διατροφή.

Τα φυλλώδη πράσινα όπως το λάχανο, το σπανάκι και τα λαχανικά είναι υπερτροφές με θρεπτικά συστατικά που είναι εξαιρετικά για την υγεία του εντέρου. Αυτά τα λαχανικά είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες προάγουν την κανονικότητα του εντέρου και τον κορεσμό. Τα φυλλώδη λαχανικά είναι επίσης γεμάτα με βιταμίνες και μέταλλα που υποστηρίζουν τη συνολική υγεία και ευεξία, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών A, C, E και K, του σιδήρου, του ασβεστίου και του μαγνησίου. Η ενσωμάτωση των φυλλωδών λαχανικών στη διατροφή είναι εύκολη και μπορεί να γίνει προσθέτοντάς τα σε σαλάτες, smoothies, τηγανητές πατάτες και σούπες. Η τακτική κατανάλωση φυλλωδών λαχανικών μπορεί να βοηθήσει στην υποστήριξη της λειτουργίας του ανοσοποιητικού, να προάγει την υγιή πέψη και να μειώσει τη φλεγμονή στο σώμα.
Διαφ.

7. Κανέλα: Το μπαχαρικό που ενισχύει το μεταβολισμό

Free Cinnamon and Star Anis Spices Stock Photo


Η κανέλα δεν είναι απλώς ένα γλυκό και ξηρό καρύδι μπαχαρικό που συμπληρώνει πλήρως τα αρτοσκευάσματα και τον καφέ. Έχει θερμογονικές ιδιότητες που μπορούν να ανεβάσουν τη θερμοκρασία του σώματος, αυξάνοντας έτσι τον μεταβολικό ρυθμό. Αυτό σημαίνει ότι η κατανάλωση κανέλας μπορεί να ωθήσει το σώμα να κάψει θερμίδες πιο γρήγορα. Οι ειδικοί συνιστούν να καταναλώνετε περίπου ένα τέταρτο του κουταλιού του γλυκού κανέλα σε σκόνη κάθε μέρα για να βιώσετε τα οφέλη της που ενισχύουν το μεταβολισμό. Επιπλέον, η κανέλα μπορεί επίσης να καθαρίσει τις αρτηρίες και να καταπολεμήσει τη γήρανση, καθιστώντας την ένα πολύτιμο και ευέλικτο μπαχαρικό που πρέπει να προστεθεί στη διατροφή κάποιου.
Διαφ.

Διαβάστε επίσης: