
Οι γιατροί αποκαλύπτουν ότι η κατανάλωση αβοκάντο προκαλεί
Το αβοκάντο είναι υπερτροφή, αλλά αυτοί οι συνδυασμοί καταστρέφουν τα οφέλη του
Το αβοκάντο έχει κερδίσει τη φήμη του ως υπερτροφή — και δικαίως. Πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά που είναι φιλικά προς την καρδιά, φυτικές ίνες, κάλιο και ισχυρά αντιοξειδωτικά, αυτό το κρεμώδες πράσινο φρούτο έχει γίνει βασικό στοιχείο στη διατροφή πολλών ανθρώπων που προσέχουν την υγεία τους, εμφανιζόμενο παντού, από smoothies μέχρι τοστ.
Ωστόσο, παρά το εντυπωσιακό διατροφικό του προφίλ, το αβοκάντο μπορεί να χάσει τα οφέλη του όταν συνδυάζεται με ορισμένα τρόφιμα. Οι σωστοί συνδυασμοί έχουν σημασία — και οι λανθασμένοι μπορούν γρήγορα να μετατρέψουν αυτό το πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά φρούτο σε μια επιλογή που απέχει πολύ από το να είναι υγιεινή.
Ακολουθούν μερικοί συνήθεις συνδυασμοί που μπορούν να ακυρώσουν τα οφέλη του αβοκάντο:
1. Επεξεργασμένα κρέατα (π.χ. σαλάμια, λουκάνικα)
Το να προσθέσετε μπέικον ή επεξεργασμένα κρέατα στο τοστ με αβοκάντο ή στο burger με γουακαμόλε μπορεί να είναι νόστιμο, αλλά είναι μια συνταγή για φλεγμονή. Αυτά τα κρέατα είναι συχνά υψηλά σε νάτριο, κορεσμένα λιπαρά, νιτρικά άλατα και συντηρητικά—όλα τα οποία συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και ορισμένων μορφών καρκίνου.
Πιο υγιεινή εναλλακτική:
Αντικαταστήστε τα επεξεργασμένα κρέατα με ψητό κοτόπουλο, βραστά αυγά ή φυτική πρωτεΐνη όπως τα μαύρα φασόλια.
2. Επεξεργασμένοι υδατάνθρακες (π.χ. λευκό ψωμί σε φέτες, πατατάκια, κρακεράκια)
Ο συνδυασμός αβοκάντο με λευκό τοστ, τσιπς τορτίγιας ή εξαιρετικά επεξεργασμένα κράκερ μπορεί να ανεβάσει απότομα το σάκχαρο στο αίμα σας και να συμβάλει στην αύξηση βάρους. Αυτοί οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες έχουν μικρή διατροφική αξία και μπορούν να επισκιάσουν τα οφέλη του αβοκάντο, μετατρέποντας το σνακ σας σε μια βαριά, πλούσια σε υδατάνθρακες απόλαυση.
Πιο υγιεινή εναλλακτική:
Επιλέξτε ψωμί ολικής άλεσης ή φυτρωμένο, ή χρησιμοποιήστε κομμένα λαχανικά (όπως αγγούρια ή πιπεριές) για να βουτήξετε το αβοκάντο σας.
3. Ζαχαρούχες προσθήκες (π.χ. χυμοί Φρούτων, γιαούρτια με γεύση φρούτων, μέλι)
Τα smoothies με αβοκάντο είναι της μόδας, αλλά η προσθήκη ζαχαρούχων χυμών, σιροπιών ή αρωματισμένων γιαουρτιών μπορεί να σαμποτάρει το ρόφημά σας. Αυτές οι προσθήκες προσθέτουν περιττή ζάχαρη και θερμίδες, μετατρέποντας δυνητικά το υγιεινό σας σνακ σε ένα επιδόρπιο.
Πιο υγιεινή εναλλακτική:
Αναμείξτε το αβοκάντο με φυτικό γάλα χωρίς ζάχαρη, φυλλώδη λαχανικά ή κατεψυγμένα μούρα για φυσική γλυκύτητα και πρόσθετες ίνες.
4. Υπερβολικό αλάτι
Μια πρέζα αλάτι στο αβοκάντο μπορεί να ενισχύσει τη γεύση, αλλά το υπερβολικό—ειδικά από επεξεργασμένες σάλτσες όπως η σόγια, η σάλτσα sriracha ή έτοιμες σως του εμπορίου—μπορεί γρήγορα να ωθήσει την πρόσληψη νατρίου πέρα από τα υγιή όρια. Το υπερβολικό νάτριο συνδέεται με την υψηλή αρτηριακή πίεση και καρδιακά προβλήματα.
Πιο υγιεινή εναλλακτική:
Χρησιμοποιήστε βότανα και μπαχαρικά (όπως νιφάδες τσίλι, κύμινο ή χυμό λεμονιού) για να προσθέσετε γεύση χωρίς την υπερφόρτωση νατρίου.
5. Μαγιονέζα και βαριές επεξεργασμένς σάλτσες
Η προσθήκη αβοκάντο σε ήδη πλούσια spreads όπως μαγιονέζα, ντιπ με βάση την ξινή κρέμα ή βαριές σως μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική πρόσληψη θερμίδων. Ενώ το αβοκάντο περιέχει υγιή λιπαρά, ο συνδυασμός του με κορεσμένα λιπαρά μειώνει το όφελος για την υγεία και μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική κατανάλωση λιπαρών.
Πιο υγιεινή εναλλακτική:
Χρησιμοποιήστε το αβοκάντο αντί για μαγιονέζα ή κρεμώδεις σως σε spreads και ντιπ. Προσφέρει την ίδια κρεμώδη υφή με καλύτερη διατροφική αξία.
6. Τηγανητά τρόφιμα
Οι τηγανητές πατάτες αβοκάντο, τα deep-fried τάκος ή τα πιάτα όπου το αβοκάντο χρησιμοποιείται σε τηγανητές συνταγές μπορεί να ακούγονται καινοτόμα, αλλά το τηγάνισμα αυξάνει τα τρανς λιπαρά και τις θερμίδες. Αυτό ακυρώνει τον σκοπό της χρήσης του αβοκάντο ως «υγιεινού» συστατικού.
Πιο υγιεινή εναλλακτική:
Δοκιμάστε να ψήσετε ή να χρησιμοποιήσετε φριτέζα αέρα (air-fryer) με ελάχιστο λάδι, ή απολαύστε το αβοκάντο ωμό για μέγιστο όφελος.
Τελικές σκέψεις
Τα αβοκάντο είναι θρεπτικά, αλλά δεν είναι απρόσβλητα από την «παρέα» που κρατούν. Ο συνδυασμός τους με υπερβολικά επεξεργασμένα, ζαχαρούχα ή λιπαρά τρόφιμα μπορεί να ακυρώσει τα οφέλη τους για την υγεία. Για να διατηρήσετε τα γεύματά σας υγιεινά για την καρδιά και πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, συνδυάστε το αβοκάντο με ολόκληρα, φυσικά συστατικά και διατηρήστε στο ελάχιστο τα πρόσθετα άλατα, σάκχαρα και επεξεργασμένα λιπαρά.
Στο κάτω-κάτω, ακόμα και μια υπερτροφή μπορεί να χάσει τη λάμψη της όταν σερβίρεται σε ένα λιπαρό, υπερ-επεξεργασμένο πιάτο.
Πηγή