Η φράση «Καλή Παναγιά» έχει αναδειχθεί σε δημοφιλή ευχή κατά την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ωστόσο προκαλεί αντιπαραθέσεις ως προς τη γλωσσική και θεολογική της ορθότητα. Ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου, Ιερόθεος, έχει εκφράσει τις αμφιβολίες του σχετικά με τη χρήση της, υποστηρίζοντας ότι δεν συμβαδίζει με την παράδοση της Ορθ
«Καλή Παναγιά»: Η φράση που «δεν στέκει ούτε λεκτικά ούτε θεολογικά», σύμφωνα με ιερωμένο
Τι πρέπει να λέμε – Η εξήγηση του Μητροπολίτη Ναυπάκτου
Ανήμερα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, εκατομμύρια πιστοί σε ολόκληρη την Ελλάδα τιμούν μία από τις μεγαλύτερες εορτές της Ορθοδοξίας. Μαζί με τα «χρόνια πολλά» σε όσους και όσες γιορτάζουν, ακούγεται τα τελευταία χρόνια όλο και συχνότερα και η ευχή «Καλή Παναγιά».
Δείτε το βίντεο:
Είναι όμως σωστή αυτή η έκφραση; Μια παλαιότερη τοποθέτηση του Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιεροθέου δίνει τη δική της απάντηση, εξηγώντας γιατί, κατά την άποψή του, η συγκεκριμένη ευχή δεν στέκει ούτε γλωσσικά ούτε θεολογικά.
Η τοποθέτηση είχε γίνει σε ομιλία του στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Αντιρρίου και είχε δημοσιευθεί σε βίντεο από το Naftaktianews. Κάθε Δεκαπενταύγουστο, πάντως, το σχετικό απόσπασμα επανέρχεται στην επικαιρότητα, καθώς η φράση «Καλή Παναγιά» έχει γίνει ιδιαίτερα διαδεδομένη.
Γιατί θεωρεί λανθασμένο το «Καλή Παναγιά»
Ο Μητροπολίτης Ιερόθεος είχε επισημάνει ότι υπάρχει ουσιαστική διαφορά ανάμεσα στο πρόσωπο που τιμάται και στο γεγονός που εορτάζεται.
«Τα τελευταία χρόνια επικράτησε μια μόδα που λέει “Καλή Παναγιά”. Τι θα πει καλή Παναγιά; Λέμε καλό Χριστό; Εμείς λέμε “Καλά Χριστούγεννα”, είναι γεγονός. Λέμε “Καλό Πάσχα”, είναι γεγονός. Τι θα πει “Καλή Παναγιά”; Δεν θα πει τίποτα», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά.
Με αυτή τη λογική, σύμφωνα με τον ίδιο, όταν ευχόμαστε για μια μεγάλη θρησκευτική εορτή αναφερόμαστε στο γεγονός που γιορτάζουμε και όχι στο ιερό πρόσωπο.

Τι πρέπει να λέμε τον Δεκαπενταύγουστο
Ο Μητροπολίτης είχε προτείνει ως ορθότερες εκφράσεις τις:
«Καλό Δεκαπενταύγουστο» και «Καλή εορτή της Παναγίας μας».
Όπως είχε εξηγήσει, στις 15 Αυγούστου η Εκκλησία εορτάζει την Κοίμηση της Θεοτόκου. Επομένως, κατά την τοποθέτησή του, η ευχή είναι προτιμότερο να αφορά την εορτή και όχι να χαρακτηρίζει το πρόσωπο της Παναγίας.
«Λέμε ποτέ καλό Χριστό; Καλό Άγιο; Άλλο τα πρόσωπα, άλλο τα γεγονότα! Το γεγονός εδώ δεν είναι η Παναγία μας αλλά η Κοίμησή της», είχε σημειώσει.
Ποιες ευχές μπορούμε να χρησιμοποιούμε
Έτσι, για τον Δεκαπενταύγουστο μπορούν να χρησιμοποιούνται παραδοσιακές και σαφείς ευχές όπως:
- Καλό Δεκαπενταύγουστο
- Καλή εορτή της Παναγίας μας
- Χρόνια πολλά και ευλογημένα
- Χρόνια πολλά σε όλους τους εορτάζοντες
- Η Παναγία να μας προστατεύει και να μας χαρίζει υγεία
Η έκφραση «Καλή Παναγιά» έχει βέβαια περάσει τα τελευταία χρόνια στην καθημερινή γλώσσα πολλών πιστών ως μια σύντομη και θερμή ευχή. Η ένσταση του Μητροπολίτη Ναυπάκτου αφορά τη γλωσσική και θεολογική ακρίβεια της διατύπωσης.

Το μήνυμα της τοποθέτησής του είναι ότι άλλο είναι το πρόσωπο της Παναγίας και άλλο η μεγάλη εορτή προς τιμήν της. Για τον λόγο αυτό, όσοι θέλουν να ακολουθούν την προσέγγιση που προτείνει μπορούν να προτιμούν το «Καλό Δεκαπενταύγουστο» ή το «Καλή εορτή της Παναγίας μας».
Πηγή